Sosyal Medya Yönetimi

Her geçen daha fazla önem kazanan sosyal medya platformları, ”sosyal medya yönetimi nedir” sorunu da beraberinde getirmiştir. Kişisel hesaplarımızda istediğimiz sıklıkta ve tarzda paylaşım yapabiliyorken, işletme hesapları için profesyonel sosyal medya yönetimine ihtiyaç duyulmaktadır. Sosyal medya yönetimi, sadece post paylaşmaktan ibaret değildir. Profesyonel bir şekilde yönetilen sosyal medya hesaplarında paylaşımların düzeni, uyumu, markayı yansıtması ve geri bildirimlerin takip edilmesi gibi noktalar oldukça önemlidir.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal medya yönetimi; hesapların yönetiminde nasıl yöntemler izleneceği, paylaşımlardaki marka dilinin nasıl olacağı, paylaşımların sıklığının ne olacağı, takipçilerle nasıl etkileşime geçileceği ve acil durumlarda neler yapılacağı gibi konuları kapsayan sürece verilen genel isimdir. Sosyal medyanın profesyonel olarak kullanılması açısından sosyal medya yönetimi büyük önem taşımaktadır. İşletmenizi hedef kitlenize doğru bir şekilde yansıtmanın yolu, profesyonel bir yönetimdir. Sosyal medya yönetimi nedir sorusuna iyi bir yanıt vermek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?
Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medya yönetimi nedir sorusuna yanıt verdikten sonra sosyal medya yönetiminin nasıl yapılacağına bir göz atalım. Sosyal medya yönetimi, mutlaka belirli bir plan eşliğinde ilerlemelidir. Günlük rastgale paylaşımlar yerine paylaşılacak materyaller önceden düzenlenmiş ve paylaşılmaya hazır hale getirilmiş olmalıdır. Peki sosyal medya yönetimi için yol haritası çıkarırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

  • Hedef Kitlenizi Belirleyin: Sadece sosyal medya yönetimi değil, pazarlamanın temel amacı hedef kitleye ulaşmaktır. Bunun için hedef kitlenizin ne olduğunu ve ne gibi özelliklere sahip olduğunu iyi bilmelisiniz. Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn ve Youtube gibi onlarca sosyal medya platformu bulunurken hedef kitlenizin en çok hangi sitede yer aldığını saptamalısınız.
  • Rakip Analizi Yapın: Paylaşımları planlamadan önce rakip analizi gerçekleştirmelisiniz. Bu analiz sonuçları sayesinde rakiplerinizin neler paylaştığını, hangi yanlarının güçlü olduğunu, hangi noktalara zayıf olduğunu belirleyebilirsiniz. İlgi çeken içerikleri, hedef kitlenizin davranışlarını bu noktada daha rahat tespit edebilirsiniz.
  • Kaliteli İçerikler Hazırlayın: Profesyonel sosyal medya yönetiminin can alıcı noktalarından biri, kaliteli içeriklerdir. Hem stok materyaller hem de kendi işletmenizde çekilecek olan materyallerle birlikte kaliteli görseller ve videolar paylaşmalısınız. İçerikler kalitesi, kurumsal imajınızla doğrudan bağlantılı olacağı için standart kalitenin altına düşmemelisiniz. Ankara video çekimi gibi hizmet alarak profesyonel paylaşımlar hazırlatabilirsiniz.
  • Paylaşım Planlaması Yapın: Elinizde paylaşmaya hazır gönderiler olduktan sonra paylaşım planlaması kısmına geçebilirsiniz. Eğer sosyal medyanız belirli düzendeyse (3’lü paylaşım, 9’lu paylaşımlar, video-fotoğraf-renk sırası vb.) buna göre bir planlama yapmalısınız. Önümüzdeki 30 günlük materyalleri hazırda bulundurmak, sizin için avantajlı olacaktır. Bu noktadan sonra artık paylaşımları yapmaya hazırsınız demektir.
  • Takipçilerle Etkileşim Kurun: Kampanyalar, çekilişler ve sohbet düzenleyerek hedef kitlenizle etkileşim kurabilirsiniz. Gönderilerinize ne kadar çok organik yorum geliyorsa, etkileşim oranınız o kadar yüksek demektir. Takipçilerinizin mesajları olabildiğince hızlı bir şekilde yanıtlayın, yorumlara cevap vermeye çalışın.
  • Reklamlarınızı Yönetin: Başarılı bir sosyal medya yönetimi için olmazsa olmazlardan biri de sosyal medya reklam yönetimidir. Minimum bütçe maksimum performans yakalamak için reklam yönetiminde denemeler yapın. Reklamlarınızı direkt olarak Instagram üzerinden değil, çok daha kapsamlı ve profesyonel bir reklam aracı olan Facebook Business Manager üzerinden verin.
  • Analiz: Paylaşımlara gelen geri dönüşleri takip ederek analizini gerçekleştirebilirsiniz. Paylaşımlarınıza gelen etkileşimlere göre ilgi çeken alanları ve postları belirleyebilirsiniz. Bir sonraki ay yapacağınız sosyal medya yönetimi için elinizdeki verileri kullanabilirsiniz.
Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?
Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal Medya Yöneticisi Neler Yapar?

Büyük firmaların sosyal medya yönetimi için ayıracak vakitleri olmadığından bu alanlarda sosyal medya yöneticilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Sosyal medya ajansları, profesyonel sosyal medya yönetimi hizmeti sunmakta ve bünyelerinde sosyal medya yöneticileri barındırmaktadır. Ankara sosyal medya yönetimi konusunda da hizmet alabileceğiniz firmalardan birisi Lumos Ajans’tır.

Sosyal medya yöneticisinin genel iş tanımı şu şekildedir:

  • Hedef kitle ve rakip analizlerinizi gerçekleştirerek yol haritası çıkarır.
  • Paylaşımları hazırlar.
  • Belirlenin saat aralıklarında paylaşımları yaparak geri dönüşleri takip eder.
  • Reklam yönetimi ile maksimum kitleye ulaşır.

Genel olarak fotoğraf ve video çekmesini bilen, post-prodüksiyon aşamasında videoları kurgulayıp fotoğrafları işleyen, sosyal medya platformlarının yeniliklerini takip eden ve maksimum verim alınacak şekilde reklam yönetimi yapabilen bir kişinin sosyal medya yöneticisi olması gerekmektedir. Bu vasıfların tamamını taşıyan bir kişiyi istediği maaşla işe almak zor olacağından sosyal medya ajansları bütün bu çalışmaları gerçekleştirmektedir.

Sosyal Medya Yöneticisi Neler Yapar?
Sosyal Medya Yöneticisi Neler Yapar?

Sosyal Medya Yönetimi Bölümü

Sosyal medya dijital pazarlamanın temel yapı taşı haline geldiği için sosyal medya yönetimine olan ilgi de artmaktadır. Anadolu Üniversitesi’nin Açıköğretim Fakültesi’nde Sosyal Medya Yöneticiliği bulunmaktadır. Anadolu Üniversitesi başta olmak üzere Türkiye’deki diğer üniversitelerde de sosyal medya ile ilgili bölümler açılmaya başlamıştır. Sosyal medya nedir sorusunu en iyi şekilde öğrenebileceğiniz bölümlerden birisi sosyal medya yönetimi bölümüdür. Sosyal medya yöneticiliği bölümünün alan dersleri şu şekildedir:

  • Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri,
  • Medya ve İletişim
  • Sosyal Medyaya Giriş
  • Medya Girişimciliği
  • Bilişim Hukuku
  • Marka ve Yönetimi
  • Yeni İletişim Teknolojileri
  • Sosyal Medya Platformları
  • Sosyal Medya ve Propaganda
  • Dijital Yayıncılık
  • Sosyal Medya Araçları
  • Dijital Tasarım
  • Sosyal Medya ve Siyasal İletişim
  • Sosyal Medya ve Kurumsal İletişim
  • Web’de Telif Hakları ve Etik

Sosyal Medya Yöneticiliği İş Olanakları: 2 yıllık sosyal medya yöneticiliği bölümünden mezun olarak kişiler: sosyal medya uzmanı, sosyal medya içerik yöneticisi, sosyal medya yöneticisi, sosyal medya uygulama operatörü ve sosyal medya denetimcisi olarak çalışabilirler. Yine bu bölümden mezun kişilerin kendi sosyal medya ajanslarını da açması mümkündür.

Sosyal Medya Yönetimi Bölümü
Sosyal Medya Yönetimi Bölümü

Sosyal Medya Yönetim Ajansları

Sosyal medya yönetimi nedir yazımızın en önemli noktalarından biri de sosyal medya ajansları. Yazı boyunca kurumsal sosyal medya yönetimi için gerekli kriterleri paylaştık. Büyük çaptaki firmalar, sosyal medya yönetimi için profesyonel ajanslarla çalışmaktadır. Lumos Ajans olarak firmalara sosyal medya paketleri sunarak profesyonel yönetim sağlamaktayız. Sosyal medya yönetimi ajans bazında şu şekilde işlemektedir:

  • Planlama: Bu aşamada hem işletmenin hedef kitlesi belirlenir hem de rakip analizi gerçekleştirilir. Sosyal medya yönetimi konusunda her firma için aynı yöntem izlenmemektedir. Özelleştirilmiş paketler sayesinde işletmenin ihtiyacına göre yönetim planlaması yapılmakta ve müşteri ile paylaşılmaktadır.
  • Çekim ve Hazırlık: Ankara sosyal medya yönetimi hizmetimizde aylık profesyonel çekimler gerçekleştiriyoruz. İşletmede gerçekleşen fotoğraf ve video çekimlerini grafik tasarım ile birleştirerek paylaşıma hazır hale getiriyor ve müşteriyle paylaşıyoruz.
  • Paylaşım ve Takip: Hazırlanan gönderiler işletmeye uygun aralıklarla paylaşılır. Etiket ve hastag gibi eylemlere dikkat edilir. Varolan profiller düzenlenir veya yenileri açılır. Paylaşımlara gelen etkileşimler rapor haline getirilere sonraki ay için çalışmalara başlanır.
  • Reklam Yönetimi: Hazırlanan profesyonel içerikler, reklam yönetimi ile hedef kitleye ulaştırılır ve takipçi-müşteri olarak geri dönüşünün sağlanması amaçlanır.

Sosyal medya yönetimi nedir konumuzda konuyla ilgili bütün detaylara yer vermeye çalıştık. Sosyal medya yönetimiyle ilgili detaylı bilgi ve fiyat almak için 0552 842 00 06 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Görüşmeyi başlat
Hemen iletişime geç!
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?