Yemek fotoğrafçılığı ürünlerin doğası gereği son derece titiz ve özenli hazırlanması gerekir. Fotoğraflarda ürünler temiz, taze, lezzetli ve doğru fonlar ve yan ürünler ile sunulmalıdır. Ayrıca yemek fotoğrafçılığında dikkat edilmesi gereken başka bir husus ürünlerin içeriklerini bilmek ve kararları bunlara göre vermektir. İzleyicileri bu iştah açıcı dünyaya çekmek için de hiçbir ayrıntıyı atlamadan yemek fotoğraflarımızı özenle hazırlamalıyız.

Yemek Fotoğrafçılığı

Yemek fotoğrafçılığı ayrıntılarda gizlidir. Her bir tuz taneciği dahi özenle yerleştirilmelidir. Tabii ki bunun öncesinde tuzun ürünümüze uygun olup olmadığına da karar vermemiz gerekir. Taze olarak hazırlanmış ve hali hazırda dumanı tüten bir yemeğin yan ürünleri hazır olmalıdır.

Aksesuar olarak tabir edebileceğimiz örneğin öğütülmemiş karabiber taneleri, taze yeşillikler, sos tabakları, servis tabağı ve ya tepsisi tüm ayrıntılar öncesinde planlanıp hazır olmalıdır. Yemek fotoğrafçılığında ürünü ön plana çıkartacak olan bu küçük detaylardır. Bunlarla birlikte doğru fon seçimi de hayati önem taşır. Temel olarak gözü yormamalı ve odağı üründe tutmalıdır.

Yemek Fotoğrafçılığı
Yemek Fotoğrafçılığı

Yemek Fotoğrafçılığında Çekim Süresi Ne Kadar Olmalı?

Yemek servis edildikten sonra geri sayım başlıyor. Ürünün içeriğine göre süre farklılık gösterecek olsa da biz daha dumanı bitmeden en taze halini görüntülemeyi tercih ediyoruz. Bunu kaçırmamak için ilk 1 dakika bizim için çok önemli, içeriğin değişmesi durumunda bu süre 5 dakikaya kadar çıkabilir. Yemekler ne kadar taze olursa bu fotoğraflara da aynı şekilde yansıyacaktır.

Yemek Fotoğrafçılığında Kompozisyon

Fotoğrafın bir anlatım olduğunu unutmamak gerekir. Bu sebeple kompozisyon özellikle de yemek fotoğrafçılığında çok önemlidir. Çünkü normalde tadarak karar vereceğimiz olumlu ve ya olumsuz kanıya görerek ulaşmaya çalışıyoruz.

Yemek fotoğrafçılığında odak

  • arka fon ürünün önüne geçmeyecek renklerde olmalıdır,
  • tüm aksesuar olacak yan ürünler ürünü desteklemelidir,
  • yemek odak noktasında bulunmalıdır.

Profesyonel yemek fotoğrafları çekiyoruz!

Yemek Fotoğrafçılığında Fon Seçimi

Her şeyden önce hazır etmemiz gereken ürünleri görüntüleyeceğimiz fon olmalıdır. Bu aşamada fon kelimesini geniş anlamda düşünmek gerekiyor. Sadece düz renklerden kağıtlar ve ya kartonlar olarak düşünmemek gerek. Dikdörtgen bir ahşap parçası bile bu noktada bizim çözüm ortağımız olabilir. Bu ahşabın üzerine de bir parça güzelce katlanmış bir peçete koyabiliriz ve ya bembeyaz bir örtü üzerine geniş bir tabak ve içerisine de bir kase koyabiliriz.  Bu kararlar son derece minimal görüntülere sahip olacaklardır ama asıl mühim olan bu seçimlerin bizim ürünümüze uygun olması.

Hamburger örneğinden gidecek olursak beyaz bir fon kullanmak pek tercih edilmiyor olsa da farklılık yaratmak adına kullanılabilir tabii ki fakat hamburger servislerinde yuvarlak tabaklar kullanılmaz. Genellikle dikdörtgen şemalı tepsiler, tabaklar ve ya ahşap parçaları kullanılır. Bunun sebebi yiyeceğin yuvarlak bir biçimde olması ve çoğunlukla patates garnitür olarak kullanılarak servis edilmesidir. Her fotoğrafta olduğu gibi yemek fotoğrafçılığında da kontrast ilgiyi toplamak için büyük bir güçtür. Dikdörtgen bir şeklin üzerinde bir yarısına yerleştirilmiş bir yuvarlak buradaki görsel kontrastı yaratan şeydir. Yemek fotoğrafında da bu tepsi ve ya tabak geniş bir yer kaplayacağı için üzerine koyacağımız fondan ürünü ayıracak ve rahatça ön plana çıkartacaktır.

Yemek Fotoğrafçılığında Aksesuarlar – Yan Ürünler

İkincil olarak planlamamız ve hazırlamamız gereken aksesuarlardır. Yazının önceki kısımlarında da belirttiğimiz gibi iyi bir yemek fotoğrafı tazeliğini kaybetmeden fotoğraflanmalıdır. Bu aşamadaki seçimlerimiz de ürüne ve içeriklerine bağlı olmalıdır. Örneğin taze nane yaprakları çok şık bir detay olabileceği gibi klasik bir hamburgerin etrafında alakasız duracaktır.

Bu tarz negatif bir kontrast kaçınmamız gerek bir şeydir. Klasik hamburger örneğinden devam edecek olursak arasında köfte, yeşillik, peynir, mantar, çeşitli garnitürler ve soslar olan iki ekmeğin arasında kalan bir ürünün etrafına aksesuar olarak iç malzemelerinden yararlanmak en doğrusu olacaktır. İç malzemeler düşünüldüğünde de pişirilerek ve görüntüsü değişerek servis edildiği için köfteyi ve erimiş peyniri temel olarak elemeliyiz. Elimizde kalanlar içerisinden baharat tozları kullanılabilir tabii ki fakat daha büyük parçalar tercih etmek gözü daha az yoracaktır. Örneğin çekilmemiş karabiber ve ya taze pişmemiş mantar kullanılabilir.

Bu iki aksesuar da ürünün içeriklerinin dahi taze olarak hazırlandığını temsil edecektir. Örneği şekillendirmek adına da vegan hamburger için de vegan köftenin içeriğinde kullanılan ürünleri tercih edebiliriz. Örneğin nohut hammadde olarak kullanılmış bir hamburgerin fotoğrafı için de nohut taneleri çok şık aksesuarlar olacaktır.

Yemeğin Odak Noktasında Tutulması

Bu kısımda kadrajlamaya gelmiş bulunuyoruz. İyi fotoğraf kendini izleten fotoğraflardır, bunun içinde en çok kullanılan teknik dolu ve boş alan dengesidir. Dikdörtgen bir fotoğraf karesi üzerinden düşünelim, karenin tamamını kaplayacak şekilde ürünü yerleştirmek yapılabilecek ilk hata olur genellikle. Tabii ki ürünün tüm ayrıntılarını görmek istiyoruz fakat gözü dinlendirecek boşluklar ve ya daha sakin alanlarla ürünü dengelemek görüntünün çekiciliğini artıracaktır.

Bir hamburger fotoğrafında karenin tam ortasına yerleştirilmiş bir hamburger tek başına çok sıkıcı bir görüntü yaratır. Hamburgeri bir kenara yerleştirirsek bu sefer de diğer kenar tamamen bir boşluk olarak kalacaktır, işte bu boşluk da bizim aksesuarlarımızı yerleştirmek isteyeceğimiz yer olacak. Patates çubukları, sos tabakları vb. ile dengelenmiş bir alan hem kadrajı doldurup hem de izleyicinin gözünü doyuracaktır.

Yemek Fotoğrafçılığı
Yemek Fotoğrafçılığı

Yemek Fotoğrafçılığının Fiyatları

Yemek fotoğrafçılığının bir üst başlığı ürün fotoğrafçılığıdır. Aynı ürün fotoğrafçılığında olduğu gibi fiyatlar sabit değildir. Her ürün için hazırlanacak ayrıntılar ve kullanılacak teknikler birbirinden farklıdır. Bu sebeple tek bir fiyat vermek, ihtiyaçlarınızı dinlemeden sizlere bir fiyat söylemek sizleri aldatmak olur. Bu sebeple bütçe belirlenmesinde çalışacağınız firmanın bilmesi gereken bir kısım ayrıntılar vardır.

Fiyat teklifi almak için bize ulaşın!

Yemek Fotoğrafçılığı Bütçe Belirlenmesi

  • Ürününüzün adı, içeriği ve özellikleri,
  • Ürün adedi ve her ürün için istenilen fotoğrafın adedi,
  • Dekupe işlemi uygulanması ve ya uygulanmaması,
  • Fotoğrafların kullanılacağı mecralar.

Temel olarak çalışacağınız firmanın sizlere soracağı temel sorulardır. Bunlar dışında da üzerine konuşulması ve planlanması gerekecek konular olacaktır ama sizlerin de sürpriz ile karşılaşmamanız ve vakit kaybetmemeniz adına kritik önem taşımaktadır.

Yemek fotoğrafçılığı ve ürün fotoğrafçılığı konusunda detaylı bilgi ve fiyat almak için 0552 842 00 06 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Görüşmeyi başlat
Hemen iletişime geç!
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?