Stok fotoğraf satma üzerine hazırladığımız bu detaylı rehber sayesinde stok fotoğrafçılığa dair birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Günümüzde oldukça popüler olan stok fotoğraf satarak para kazanma işi, hem arşivinizde duran fotoğrafların değerlenmesini sağlayacak hem de size ek gelir kapısı oluşturacaktır. Bu rehber fotoğraf fotoğrafçılık nedir? stok fotoğrafçılıktan nasıl para kazanılır? en iyi stok fotoğraf satma siteleri hangileridir? gibi aradığınız bütün soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Merak ettiğiniz diğer sorular için yazının en alt kısmındaki yorum alanından bizlere yazabilirsiniz.

Stok Fotoğraf Nedir?

Stok fotoğraf, belirli kullanımlar için çekilen lisans ve telif hakları bulunan fotoğraflardır. Stok fotoğrafın tarihi, 1920’li yıllara kadar uzanmaktadır. Stok fotoğraflar, stüdyo çekimleri başta olmak üzere hemen hemen her konuyu içerebilir. Müşteri, ihtiyacı olan konuya göre stok fotoğraf satın almaktadır. Bu durumda manzara fotoğrafından eğitim fotoğrafına kadar birçok farklı kategoride fotoğraf ortaya çıkmaktadır.

Stok fotoğraf konusunu 3 ayrı başlık altında değerlendirmek mümkündür. Stok fotoğraf modelleri, şunlardır:

Macrostock: Geleneksel stok fotoğrafçılığı ifade eden makro stok, yüksek fiyatlı ve özel stok fotoğrafları içermektedir.

Midstock: Makro stok ve mikro stok arasında yer alan orta stok ise, bu ikisinin ortalama fiyatlarını içermektedir.

Microstok: Mikro stok fotoğraf konusunda günümüzde satış yapan birçok internet sitesi bulunmaktadır. Geleneksel stok fotoğrafçılığının rakibi olan mikro stok, düşük fiyatlarla kapsamlı hazır fotoğraflar sunma üzerine işlemektedir.

Stok Fotoğraf Nedir?
Stok Fotoğraf Nedir?

Stok Fotoğrafçılık Nedir?

Stok fotoğrafçılık, internet üzerindeki mikro stok siteleri üzerinden stok fotoğraf satarak para kazanmak anlamına gelmektedir. Geleneksel stok fotoğrafçılıkta görüntüler birkaç yüz dolardan binlerce dolara kadar satılırken, günümüz stok fotoğrafçılığında 10 cente kadar düşen fiyatlarla fotoğraf satışı yapılmaktadır.

İlk mikrostok platformu olan iStockphoto’nun Mayıs 2000 tarihinde kurulması ve 2001 yılında mikro ödeme modeline geçiş yapmasıyla birlikte stok fotoğrafçılık yapmak, daha ulaşılabilir hale gelmiştir. Aradan geçen süre boyunca onlarca mikro stok fotoğraf sitesi hayatımıza girmiştir. Çektiğim fotoğrafları satmak istiyorum diyen birçok stok fotoğraf satma sitelerine üye olmaktadır.

Ücretsiz Stok Fotoğraf

Eğer amacınız fotoğraf satmak değil, projelerinizde kullanmak için ücretsiz stok fotoğraf indirmekse, bazı internet sitelerinden yararlanabilirsiniz. Yüksek çözünürlük fotoğraf siteleri ücretsiz olarak stok fotoğraf indirmenize imkan sağlamaktadır. Aynı şekilde ücretsiz video ve müzik gibi materyaller indirmeniz de mümkündür. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Ücretsiz Stok Video Siteleri başlıklı konumuza göz atabilirsiniz.

Stok Fotoğrafçılık Nedir?
Stok Fotoğrafçılık Nedir?

Stok Fotoğraf Satma ve Para Kazanma

Fotoğraf satarak para kazanmak, yeni başlayanlar için zorlukları olan bir süreçtir. Çektiğiniz fotoğrafları satmak için stok fotoğraf sitelerine yükledikten hemen sonra onlarca kez satılacağını veya fotoğraf başına 50$-100$ gibi paralar kazanacağınızı düşünüyorsanız, büyük bir hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Bu yazıda stok fotoğrafçılığın kolay yönleri ve kazançlarıyla beraber zorluklarını da öğrenmektesiniz.

Stok Fotoğraf Nasıl Satılır?

İnternetten fotoğraf satmak için öncelikle stok fotoğraf sitelerine üye olmanız gerekmektedir. Yazımızın devamında okuyacağınız stok fotoğraf siteleri, internette en çok kazandıran stok fotoğraf siteleri arasındadır. Stok fotoğraf satma aşamaları şu şekildedir:

  • Üye Olun: Öncelikle yazının devamında da yer verdiğimiz, para kazandıran stok siteleri arasından istediklerinize üye oluyorsunuz.
  • Fotoğraflarınızı Belirleyin: Her stok fotoğraf sitesinin fotoğraf yükleme şartları bulunmaktadır. Fotoğraflarınızın çözünürlüğü, netliği, keskinliği, renkleri ve kadrajı ne kadar iyiyse, kabul oranı o kadar yüksek olacaktır.
  • Yüklemeleri Yapın: Seçtiğiniz fotoğrafları stok fotoğraf satma sitesine yükleyin ve onaylanması için bekleyin.
  • Satışa Başlayın: Yüklemeleriniz kabul edildikten sonra fotoğraflarınız otomatik olarak satışa sunulacaktır.
Stok Fotoğraf Satma ve Para Kazanma
Stok Fotoğraf Satma ve Para Kazanma

Stok Fotoğrafçılıkta İpuçları

Stok fotoğraf satma konusundaki ipuçları sayesinde internetten para kazanmaya başlarken dikkat etmeniz gereken noktaları öğrenebilirsiniz. Stok fotoğraf satma ipuçlarını şu başlıklar altında topladık:

Pes Etmeyin!

Stok fotoğrafçılık 2000’li yıllarından başından itibaren Dünya’nın farklı yerlerinden fotoğrafçılar tarafından kullanılmaya başlandı. Bu süreçte stok fotoğraf sitelerine erkenden görüntü yüklemeye başlayıp, yüzlerce görsele sahip olanlar biraz daha şanslı durumda. Stok fotoğraf satmaya yeni başladıysanız, bir süre sabretmeniz gerekecek. Görsel portföyünüze 3-5 adet fotoğraf yükleyerek kazanç elde etmeniz oldukça zordur. Sürümden kazanmanız için hesabınızda olabildiğince fazla stok fotoğraf olmalıdır.

Fotoğraf Arşivinizle Başlayın!

Öncelikle eski fotoğraflarınızı depoladığınız bir alan varsa, stok fotoğraf satmaya başlamak için uygun görselleri ayıklayarak işe başlayabilirsiniz. Tatillerde veya etkinliklerde çektiğiniz fotoğraflar arasından stok fotoğraf siteleri için uygun olanları belirleyip, onları yükleyebilirsiniz. Elinizde çok sayıda çiçek, böcek ve kuş fotoğrafı olabilir. Bu fotoğraflar arasından seçiminizi yapabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı Düzenleyin!

Fotoğraflarınızı doğrudan para kazandıran stok sitelerine yüklemek yerine öncesinde Photoshop, Lightroom vb. fotoğraf düzenleme programlarında elden geçirebilirsiniz. En azından renk ve kadraj düzenlemeleri yaparak hem fotoğraflarınızın kabul edilme hem de satılma ihtimallerini yükseltebilirsiniz.

Profesyonel Olun!

Başlangıçta giriş seviyesi bir fotoğraf makinesi ve lens setleriyle çekimlere başlayıp, arşivinizde yer alan görüntüleri yükledikten sonra profesyonel stok fotoğrafçı olma yolunda ilerleyebilirsiniz. Bu alanda profesyonel olmanızı sağlayacak olan en önemli detaylar arasında Full Frame ve yüksek çözünürlüklü fotoğraf makineleri, keskin lens setleri ve stüdyo ekipmanları yer almaktadır.

Trendleri Yakalayın!

Tatil fotoğraflarınızla başladığınız stok fotoğrafçılık serüveninde bir adım daha ileriye gitmek için, trendleri takip etmeniz gerekmektedir. Bir süre sonra stok sitelerine yüklemek için fotoğraf çekmeye başladığınızda, belirli kurallar dahilinde olabildiğince temiz fotoğraf çekmelisiniz. Bununla birlikte örneğin Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık, post, kurban eti gibi görüntüler yüklemek satışlarınızı doğrudan artıracaktır. Daha çok yurt dışı odaklı düşündüğümüzde ise yılbaşı öncesinde noel ağacı, çam ağacı, süslemeler ve kardan adam gibi fotoğraflar yüklemek iyi bir tercih olacaktır. Popüler ögeler konusunda birçok stok sitesi blog sayfaları üzerinden duyurular yapmaktadır. Bu duyuruları ve en çok indirilen fotoğrafları takip etmeniz faydalı olacaktır.

Stok Fotoğrafçılıkta İpuçları
Stok Fotoğrafçılıkta İpuçları

Stok Fotoğrafçılıkta Exclusive

Exclusive, kelime anlamı olarak özel, seçkin, ayrıcalıkla anlamına gelmektedir. Hemen hemen bütün stok fotoğraf sitelerinde Exclusive ve non-Exclusive şeklinde iki farklı üyelik türü bulunmaktadır. Exclusive olan üyelik türünü seçerseniz, fotoğraflarınızı başka sitelerde satamazsınız. Bunun karşılığında normal üyelere göre daha yüksek kazançlar elde edersiniz. non-Exclusive üyelik türünde ise satışlarınızdan daha az miktarda para kazanmanıza rağmen fotoğraflarınızı her platformda satabilirsiniz.

Örneğin iStock sitesinde non-Exclusive üyelik türünde satış başına ortalama %15 kazanırken, Exclusive üyelik türündekiler %25-%45 arasında kazanç sağlamaktadır.

İnternetten fotoğraf satmaya yeni başlıyorsanız, öncelik kaliteli ajanslara üye olup arşivinizdeki fotoğraflardan göndermeye başlayabilirsiniz. Daha sonra üye olduğunuz siteler arasından bir değerlendirme yaparak tek bir site üzerinden devam edebilirsiniz. Kısaca exclusive, stok fotoğrafçılıkta ya az satışla yüksek kazanç ya da çok satışla sürümden kazanç anlamını taşıyor.

Stok Fotoğrafçılıkta Exclusive
Stok Fotoğrafçılıkta Exclusive

Stok Fotoğrafçılıkta Ödeme Alma

Stok fotoğraf satma işleminden sonra ödemenin ne şekilde alındığı da sıkça sorulan sorulardan biridir. Stok fotoğrafçılıkta para nasıl alınır sorusunun birkaç farklı cevabı bulunmaktadır. Bu cevaplar, sitelere göre farklılık göstermektedir. Alt kısımda hazırladığımız stok fotoğraf satma sitelerinde ödeme alma yöntemlerinden detaylı olarak bahsettik.

Stok sitelerinden para almak için belirli bir limiti doldurmanız gerekmektedir. Bu limit ortalama 30$-35$’dan başlayıp 100$’a kadar çıkabilmektedir. Örneğin Shutterstock sitesi için minimum ödeme tutarı 35$’dır. Adobe Stock sitesinde ise minimum ödeme tutarı 25$’dır.

Minimum ödeme limitini yakaladıktan sonra parayı nasıl çekeceğiniz sorusu gelmektedir. Birçok stok fotoğraf satma sitesinde PayPal, Payoneer ve Skrill gibi online para sistemleri kullanılmaktadır. Türkiye’de PayPal kullanıma kapalı olduğu için Skrill ve Payoneer ile ödeme alınabilmektedir. PayPal benzeri bir sistem olan Payoneer, ödeme alabileceğiniz en sorunsuz yöntemdir. Az bir miktar kesintiyle stok sitelerindeki bakiyenizi Payoneer hesabınıza aktarabilir, buradan da banka hesabınıza çekebilirsiniz. Rahat ödeme alabilmek için kullanacağınız stok sitesinin Payoneer ile ödeme yaptığından emin olun.

Stok Fotoğrafçılıkta Ödeme Alma
Stok Fotoğrafçılıkta Ödeme Alma

Stok Fotoğrafçılık İçin Ekipmanlar

Stok fotoğraf satmak istiyorsanız, öncelikle fotoğraf makinesi ekipmanlarına ve temel fotoğraf bilgisine ihtiyacınız varsa. Kadrajınız, renkleriniz ve konunuz ilgi çekici olduğu sürece birçok fotoğraf makinesiyle stok fotoğraf çekmek mümkündür. Giriş seviyesinde ortalama 3.000TL’den başlayan fiyatlarla alacağınız bir fotoğraf makinesiyle, fotoğraf çekip satmaya başlayabilirsiniz.

Ekipman konusunda önemli noktalardan bir tanesi, çektiğiniz fotoğrafın çözünürlüğüdür. Bu yüzden yüksek çözünürlüğe sahip makineler tercih etmeniz, yararınıza olacaktır. Giriş seviyesi makinelerle birlikte verilen 18-55 MM gibi kit lenslerle fotoğraf çekebilirsiniz. Fakat lensiniz ne kadar keskin ve kaliteli olursa, fotoğrafı satma ihtimaliniz o kadar artacaktır.

Eğer yeterli fotoğraf bilgisine, Full Frame kaliteli fotoğraf makinesi ve kaliteli lens setlerine sahipseniz ekipman konusunda stüdyonuza yatırım yapabilirsiniz. Stüdyo ortamında stok fotoğrafçılığı yapmak, sizi bir üst noktaya taşıyacaktır. Profesyonel bir çekim masası (still life) ve kaliteli ışık ekipmanları alarak stüdyoda aklınıza gelen bütün ürünlerin kaliteli çekimlerini gerçekleştirerek stok sitelerine yükleme yapabilirsiniz.

Farklı alanlarda uzmanlaşmak için Yemek Fotoğrafçılığı ve Ürün Fotoğraf Çekimi gibi başlıklardaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Stok Fotoğraftan Para Kazanmak
Stok Fotoğraftan Para Kazanmak

En İyi Stok Fotoğraf Siteleri

Stok fotoğraf satmak için fotoğraf satın alan siteleri kullanmamız gerekmektedir. Fotoğraf satmak için siteler şeklinde Google üzerinden arama yaptığımız zaman karşımıza onlarca web sitesi çıkmaktadır. Yazımızın bu kısmında en iyi stok fotoğraf siteleri hangileri? Stok fotoğraf sitelerine nasıl fotoğraf yüklenir? Stok fotoğraf yükleme şartları nelerdir? Stok fotoğraf sitelerinden nasıl ödeme alınır? gibi en çok merak edilen sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Satış yapan stok siteleri, çoğunlukla tek bir kategoride ürün satmamaktadır. Bu siteler fotoğraf, vektör, video, müzik ve ses gibi farklı içeriklerin satışını yapmaktadır. Yani stok fotoğrafçılığın yanında video da çekiyorsanız, yine bu siteler üzerinden satış yapabilirsiniz. Video konusunda daha detaylı bilgi için Para Kazandıran Stok Siteleri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Yazının alt kısmında yer alan liste ise daha çok stok fotoğraflarla öne çıkan siteleri kapsamaktadır.

Alt kısımda yer alan stok fotoğraf satma sitelerini dil desteği, fotoğraf kabul edilme oranları, kazanç modelleri, ödeme yöntemleri, minimum ödeme tutarları, kullanım kolaylığı gibi çeşitli başlıklar altında yaklaşık 3 ay kadar gözlemledikten sonra sizler için bu rehberi hazırladık:

Shutterstock

Listenin ilk sırasında Dünya’da en çok kullanılan stok fotoğraf ajansı olan Shutterstock’a yer veriyoruz. Jon Oringer tarafından 2003 senesinde kurulan Shutterstok, stok fotoğraf satmak isteyen binlerce fotoğrafçının buluştuğu bir platformdur. Shutterstock sitesi, en gözde fotoğraf satış sitelerinden biri olmasının yanı sıra video, grafik ve müzik gibi materyallerin satışını da yapmaktadır.

Dil Seçeneği: Shutterstock, 21 dilde yayın yapıyor ve dil seçeneklerinin arasında Türkçe de bulunuyor. Siteyi Türkçe olarak sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Fotoğraf Kabul Edilme Oranı: Birçok siteye kıyasla fotoğraf kabul etme konusunda seçici davranıyorlar. Bu durum, kalitesiz veya orta kalitede içeriklerin siteye dolmasını engelliyor.

Fotoğraf İnceleme Süresi: Shutterstock sitesine üye olup, ilk fotoğrafınızı gönderdiğiniz zaman ortalama 10-15 gün içinde değerlendirileceği belirtiliyor. İlk fotoğrafınız kabul edildikten sonra ise ortalama 1 gün içerisinde gönderdiğiniz fotoğrafları inceliyorlar.

Komisyon Oranları: Shutterstock sitesinde kullanıcılar için 6 seviye bulunmaktadır. Bu seviyeler ve kazanç oranları şu şekildedir:

Seviye 1: 100’e kadar %15
Seviye 2: 101-250 %20
Seviye 3: 251-500 %25
Seviye 4: 501-2500 %30
Seviye 5: 2501-25000 %35
Seviye 6: 25000’den fazla %40

*Fotoğrafların indirme sayıları arttıkça, komisyon oranınız da artmaktadır. Örneğin bir fotoğrafın ilk 100 satışından %15 komisyon alırken, sonraki 150 satışından %20 komisyon alıyorsunuz. Bu satış oranları, her yeni yılda sıfırlanıyor.

Minimum Ödeme Tutarı: Shutterstock sitesindeki bakiyeniz 35$’a ulaştığında paranızı çekebilirsiniz.

Ödeme Yöntemleri: Sitedeki ödeme yöntemleri Payoneer, Skrill ve PayPal’dır.

Exclusive: Shutterstock sitesinde özel üyelik türü bulunmamaktadır. Bu sitede sattığınız bütün görselleri başka sitelerde de sorunsuz bir şekilde satabilirsiniz.

Üyelik Linki: submit.shutterstock.com

ShutterStock Para Kazanma
ShutterStock Para Kazanma

Adobe Stock

Fotoğraf, video, grafik tasarım gibi geniş bir yelpazenin en önemli markası olan Adobe, 2015 yılında Fotolia isimli stok fotoğraf satma sitesini satın almıştır. Bu tarihten sonra Adobe Stock adıyla stok fotoğraf sektörüne giriş yapan Adobe, milyonlarca materyali barındırmaktadır. Sitede stok fotoğraf dışında grafik tasarım, vektör, video ve müzik satışı da vardır.

Dil Seçeneği: Adobe Stok sitesinde 40’tan fazla dil seçeneği bulunmaktadır ve Türkçe olarak kullanılabilmektedir.

Fotoğraf Kabul Edilme Oranı: Fotoğraflar ortalama bir elemeden geçmekle birlikte standart çekimler için ortalama %70 kabul edilme oranı vardır.

Fotoğraf İnceleme Süresi: Stok fotoğraf satma sitesi Adobe Stock’ta ortalama 2-3 gün içerisinde fotoğraflar incelenip, onaylanmaktadır.

Komisyon Oranları: Adobe Stock, telif bedeli olarak %33 oranında komisyon ödemektedir.

*Ayrıca bonus programı sayesinde aktif üyeler fotoğraflarının indirilme sayılarına bağlı olarak Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Premiere, Adobe After Effects gibi uygulamaları 1 yıl boyunca ücretsiz olarak kullanabilmektedir.

Minimum Ödeme Tutarı: Adobe Stock sitesinden para çekebilmek için en az 25$ bakiyeniz olması gerekmektedir. Bununla birlikte ilk satış işleminizin üzerinden 45 gün geçmesi gerekmektedir.

Ödeme Yöntemleri: Stok fotoğraf satma işlemlerinden sonra ödeme talebinde bulunarak paranızı PayPal, Skrill veya Payoneer üzerinden çekebilirsiniz.

Exclusive: Adobe Stock sitesindeki tüm üyelikler, non-Exclusive olarak geçmektedir. Yani özel bir üyelik türü bulunmamakla birlikte buradaki içeriklerinizin aynılarını başka sitelerde de satabilirsiniz.

Üyelik Linki: contributor.stock.adobe.com

Adobe Stock Para Kazanma
Adobe Stock Para Kazanma

Depositphotos

Stok fotoğraf satma siteleri arasında önde gelenlerden olan Depositphotos, Dmitry Sergeev tarafından 2009 yılında kurulmuştur. Ukrayna’da kurulan stok sitesi, 2021 yılında 85 milyon dolar karşılığında e-ticaret şirketi Vistaprint tarafından satın alınmıştır. Sitede stok fotoğraf satışının yanında vektör, video ve müzik dosyaları da satılmaktadır.

Dil Seçeneği: Depositphotos sitesinde 25’ten fazla dil seçeneği bulunurken, Türkçe de bunların arasındadır.

Fotoğraf Kabul Edilme Oranı: Stok fotoğraf satmak için gönderilen materyaller, Depositphotos sitesinde %80-%90 oranında onaylanmaktadır.

Fotoğraf İnceleme Süresi: Siteye yüklenen fotoğraflar, ortalama 1 gün içerisinde değerlendirilmektedir.

Komisyon Oranları: Site üzerinden yapılan satışlarda %30-%38 arasında kazanç elde edilmektedir. Bu oranlarla indirme başına ortalama 0.25$ ile 0.33$ arasında kazanç sağlanmaktadır.

Seviye 1 (Yeşil): 499’a kadar kadar %30
Seviye 2 (Bronz): 500-4.999 %32
Seviye 3 (Gümüş): 5.000-24.999 %34
Seviye 4 (Altın): 25.000-149.999 %36
Seviye 5 (Platin): 150.000+ %38

*Depositphotos sitesindeki tedarikçi oranları, görsellerin indirilme sayısına göre belirlenmektedir.

Minimum Ödeme Tutarı: Siteden ödeme alabilmek için bakiyenizin en az 50$ olması gerekmektedir.

Ödeme Yöntemleri: Sitenin ödeme yöntemleri arasında Skrill, PayPal ve Payoneer bulunmaktadır.

Üyelik Linki: tr.depositphotos.com/examination

DepositPhotos Para Kazanma
DepositPhotos Para Kazanma

Dreamstime

2000 yılında kurulan Dreamstime sitesi, stok fotoğraf satma siteleri arasında en eskilerdendir. İlk kurulduğu dönemde telifsiz fotoğraflar satan site, 2004 senesinde mikrostok sitesine dönüşmüştür. Sitede stok fotoğraf satışıyla birlikte vektör, video ve müzik materyalleri de bulunmaktadır.

Dil Seçeneği: 12 adet dil seçeneği bulunan site, Türkçe dil desteği sunmamaktadır.

Fotoğraf Kabul Edilme Oranı: Dreamstime, fotoğraf değerlendirmelerinde oldukça rahat davranmaktadır. Sitenin fotoğraf kabul etme oranı %90-%95 civarındadır.

Fotoğraf İnceleme Süresi: Siteye yüklenen fotoğraflar gün içerisinde incelenerek, onaylanmaktadır.

Minimum Ödeme Tutarı: Stok fotoğraf satma siteleri arasında en yüksek minimum ödeme tutarı belirleyenlerden biri de Dreamstime’dır. Buradan ödeme alabilmek için hesabınızda minimum 100$ olması gerekmektedir.

Ödeme Yöntemleri: Birçok sitede olduğu gibi Dreamstime ödeme yöntemleri arasında PayPal, Payoneer ve Skrill bulunmakla birlikte banka çeki olarak kazancınızı talep etmeniz de mümkündür.

Exclusive: Dreamstime sitesi non-Exclusive ve Exclusive olarak üyelik seçenekleri sunmaktadır. Normal üyelik türünde indirilen dosya başına %25 ile %45 arasında kazanç sağlamak mümkündür. Exclusive üyeler ise indirme başına %60 oranında kazanç sağlayabilmektedir.

Üyelik Linki: dreamstime.com/register

Dreamstime Para Kazanma
Dreamstime Para Kazanma

Getty Images (iStock)

Stok fotoğraf satma siteleri arasında en çok bilinenlerden biri de Getty Images ve iStock siteleridir. 2000 yılında iStockphoto adıyla kurulan iStok, 2006 yılında 50 milyon dolar bedelle Getty Images tarafından satın alınmıştır. Bununla birlikte her iki site bağlantılı olarak çalışmaya başlamıştır.

Önemli noktalardan bir tanesi, siteye stok fotoğraf satmak için üye olurken mobil uygulama kullanmamız gerektiğidir. İlk yüklemeleri mobil uygulama üzerinde yaptıktan sonra onaylanması durumunda web sitesi üzerinden fotoğraf yüklemeye devam edebiliyorsunuz. Bir başka nokta ise Getty Images üzerinden yüklenilen fotoğrafların, hem Getty’de hem de iStock’ta satılabildiğidir. Görsellerin hangi platformda satılacağına Getty Images karar vermektedir.

Dil Seçeneği: Uygulama üzerinden Türkçe dil seçeneği de dahil olmak üzere birçok farklı dil bulunmaktadır. Fakat fotoğrafları yüklerken kullanacağımız gettyimages.com adresinde bulunan 13 dil seçeneği arasında Türkçe yoktur.

Fotoğraf Kabul Edilme Oranı: Standart fotoğraflar için Getty’deki fotoğraf kabul edilme oranı, ortalama %80 civarındadır.

Fotoğraf İnceleme Süresi: iStock’ta fotoğrafların incelenme süresi 1-5 gün arasında değişmektedir.

Komisyon Oranları: Getty Images ve iStock sitelerinde stok fotoğraflar için kazanç oranı %15-%20 arasında değişmektedir. Bununla birlikte Exclusive üyeler için %25-%40 arasında ücret ödenmektedir.

Minimum Ödeme Tutarı: Getty Images stok sitesi, stok fotoğraf satanlara ödemelerine her ayın 25’inde yapmaktadır. Getty Images sitesinde minimum ödeme tutarı 50$-100$ (Exclusive ve non-Exclusive farkı) şeklindedir. iStock sitesindeki kazançlar için belirlenen minimum ödeme tutarı ise 100$’dır.

Ödeme Yöntemleri: Getty’den kazandığınız ödemeleri PayPal ve Payoneer aracılığı ile almanız mümkündür.

Exclusive: Getty Images, exclusive ve non-exclusive üyelik seçenekleri sunmaktadır. Özel üyeler, normal üyelere göre %10-%20 oranında daha fazla kazanmaktadır. Bunun haricinde exclusive üyelerin fotoğrafları, arama sonuçlarında daha fazla öne plana çıkmaktadır. Bununla birlikte bir diğer önemli nokta, Getty’nin katılımcılarına başka bir yerde fotoğraf veya video satmasına izin vermemesidir. Yani fotoğraf yükleyerek exclusive üye olduysanız, başka bir yerde farklı fotoğrafları satmanıza dahi müsade edilmemektedir.

Üyelik Linki: Google Play / App Store

Getty Images & iStock Para Kazanma
Getty Images & iStock Para Kazanma

Diğer Stok Fotoğraf Siteleri

Üst kısımda saydığımız 5 site, gözlemlerimiz sonucunda en çok kazandıran stok fotoğraf siteleri için hazırladığımız listedir. Bu siteler dışında dünya çapında öne çıkan birçok stok fotoğraf satma sitesi bulunmaktadır. İlk 5’te yer almasa da öne çıkan bazı stok fotoğraf sitelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

123RF: Türkçe dil desteği sunan, hızlı ve kullanışlı stok fotoğraf satma sitelerinden biri de 123RF’dir. Gönderilen içeriklerin 2-4 gün arasında değerlendirildiği ve yüksek oranda kabul edildiği 123RF sitesindeki minimum ödeme tutarı, 50$’dır. Siteden kazançlarınızı alabilmeniz için belirlenen ödeme yöntemleri ise Payoneer, PayPal ve Skrill şeklindedir.

Üyelik Linki: 123rf.com

Pond5: Tom Bennett ve Marcus Engene tarafından 2006 senesinde kurulan Amerika merkezli stok fotoğraf satma sitesi Pond5, 2013 senesinde Pixmac sitesini alana alarak bu alandaki büyümesini sürdürmüştür. Sitede stok fotoğraf satışının yanı sıra müzik, video ve ses efektleri de satılmaktadır. Sitede sadece 6 dünya dili kullanılmaktadır ve bunların arasında Türkçe bulunmamaktadır. Fotoğrafları değerlendirme süresi diğer sitelere göre oldukça uzun olan Pond5, ortalama 1 hafta 10 gün içerisinde fotoğraf değerlendirmesi yapmaktadır. Genel olarak yüksek bir fotoğraf kabul etme ortalaması bulunan sitede satış başına non-exclusive %40 civarında kazanç sağlarken, exclusive üyelerin kazan ortalaması %60 civarındadır. Sitedeki ödeme yöntemleri ise PayPal, Skrill ve Payoneer şeklindedir.

Üyelik Linki: pond5.com

Big Stok Photo: Shutterstock sitesinin sahibi olduğu Big Stock sitesinde Türkçe dil desteği bulunmaktadır. Fotoğrafların yüksek oranda kabul edildiği ve hızlı bir şekilde değerlendirilmeden geçirildiği Big Stok sitesinden ödeme alabilmek için minimum bakiyenizin 30$ olması gerekmektedir. Sitenin ödeme yöntemleri arasında PayPal ve Skrill bulunmaktadır. Payoneer ödeme sisteminin bulunmaması, Türkiye’deki kullanıcılar için dezavantajdır.

Üyelik Linki: bigstockphoto.com

Can Stock Photo: 2004 yılının Haziran ayında kurulan stok fotoğraf satma sitesi Can Stock Photo, fotoğraf satışı ağırlıklı çalışmakla beraber vektör ve video satışı da bulunmaktadır. Sitede 30’dan fazla dil seçeneği bulunmasına karşın Türkçe dil desteği yoktur. Siteden ödeme alabilmek için minimum bakiyenizin 50$ olması gerekmektedir. Bu 50$ tutarındaki bakiyenizi PayPal üzerinden alabilirsiniz. Moyneybookers kullananlar ise minimum 100$ tutarında ödeme alabilmektedir. Sitede Payoneer ödeme türü desteklenmemektedir.

Üyelik Linki: canstockphoto.com

Alamy: 1999 yılında Mike Fischer ve James West tarafından kurulan Alamy isimli stok fotoğraf satma sitesi, PA Media Group tarafından 2020 yılında satın alınmıştır. Alamy sitesinde Silver, Gold ve Platinum olmak üzere 3 ayrı üyelik türü bulunmaktadır.  Gold için son 12 ayda 250$’dan fazla satış yapmanız, Platinum için son 12 ayda 25.000$’dan fazla satış yapmanız gerekmektedir. Bu rakamları tutturamazsanız, Silver üyeliğe geçerseniz. Silver’da %20, Gold’da %40 ve Platium’da %50 satış komisyonu verilmektedir. Alamy’den ödeme alabilmek için minimum bakiyenizin 50$ olması gerekmektedir. Bu tutarı yakaladığınız zaman Skrill, PayPal ve para transferi yoluyla ödemeler gerçekleşmektedir.

Üyelik Linki: alamy.com/registration/contributor-signup

Envato Elements: Özellikle stok video konusunda alanının başarılı sitelerinden olan Envato Elements üzerinden fotoğraf, web tasarım, grafik ve müzik satışı yapılmaktadır. Bu sitede ürünler aylık veya yıllık üyelik türünde satıldığı için kazançlar diğer sitelere göre düşük olmakla birlikte sürümden kazanmanız uygun bir alandır. Aylık toplam indirmeler üzerinden her kullanıcıya ücretler aktarılmaktadır. Payoneer ve Paypal üzerinden ödemelerinizi alabileceğiniz sitede, ödeme alabilmek için minimum 50$ bakiyenizin olması gerekmektedir.

Üyelik Linki: elements.envato.com

2 comments on “Stok Fotoğraf Satma ve Para Kazanma Rehberi (En İyi 5 Site)

  1. yapmış olduğunuz analiz ve vermiş olduğunuz bilgiler çok işime yaradı hazırlayan ve derleyen bütün arkadaşlara emeğinden dolayı teşükkürü bir borç bilirim saygılarımla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Görüşmeyi başlat
Hemen iletişime geç!
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?